Maaolennot hallitsivat maita, metsiä ja soita kansantarinoissa. Minkälaisia olentoja olikaan olemassa ja minkälaisia tarinoita niistä kerrotaan?

 

Maaolennot: Yksisarvinen

Yksisarvinen on legendaarinen olento, joka on kuvattu ensimmäisen kerran antiikin ajan kertomuksissa. Yksisarviset on kuvattu hevosenkaltaisina olentoina, joilla on otsassa kierteillä varustettu sarvi. Hevosenkaltaisen vartalon lisäksi yksisarvisilla on kuvattu myös vuohenkaltaisia vartaloita. Yksisarvisten kerrottiin vaeltelevan vapaana ja niitä pidettiin puhtauden ja armon symboleina. Yksisarvisen sarvea pidettiin pyhänä ja sen uskottiin voivan muuttaa likaisen veden juomakelpoiseksi ja poistavan ihmisten sairauksia. Yksisarvinen elää yhä nykykulttuurissa ja sitä pidetään symbolina erilaisuudelle sekä uniikkiudelle. 

 

Maaolennot: Minotaurus

Minotaurus esiintyy Antiikin Kreikan tarinoissa mystisenä olentona, jolla oli ihmisen vartalo, mutta härän pää sekä häntä. Minotauruksen ajateltiin elävän labyrintissä ja sille uhrattiin ihmisiä yhdeksän vuoden välein, jotta se pidettiin tyytyväisenä. Minotaurus sai alkunsa ihmisen sekä härän risteytyksestä ja lopulta sen päivät päättyivät Theseuksen miekkaan. Theseus päätti surmata pedon ennen kolmatta ihmisuhrausta ja löysi Minotauruksen labyrintistä Adrianen avulla. Minotauruksen sekä Theseuksen taistelu on taltioitu useisiin esineisiin sekä maalauksiin. 

 

Maaolennot: Peikko

Peikko on hirviömäinen otus, joka esiintyy eurooppalaisissa kansantarinoissa. Ensimmäiset merkinnät löytyvät jo keskiaikaisista tarinoista. Peikkoja löytyy useita erilaisia. Osa niistä kuvataan pieninä, osa suurina. Yleensä niitä yhdistää kuitenkin ilkikurinen luonne tai jopa viha ihmisiä kohtaan. Monesti ne himoavat jalokiviä sekä kultaa ja osalla niistä kerrotaan olleen taianomaisia kykyjä. Peikot ovat tulleet tutuksi monille elokuvista sekä tv-sarjoista. Tunnetuimpia ovat J.R.R. Tolkienin örkit, jotka seikkailevat Taru Sormusten Herrasta -elokuvissa.

 

Maaolennot: Isojalka

Isojalka on saanut lähtönsä Pohjois-Amerikkalaisista kansantarinoista. Näissä kertomuksissa puhutaan karvaisesta, kahdella jalalla kävelevästä, apinan kaltaisesta olennosta, jonka kerrotaan asuneen villissä luonnossa. Useimmat havainnot Isojalasta ovat sen jättämät erikoiset jalanjäljet. Isojalan kokoa pidetään huomattavan isona, vähintään 180 cm pitkänä, mutta jopa niinkin isona kuin 270 cm. Sen on kerrottu olevan peitetty mustaan karvaan. Jalanjälkien kokoa on pidetty jopa 60 cm pitkinä ja 20 cm leveinä. Hyvin ilmeistä on, että juurikin näistä jaloista olento on saanut nimensä. maaolennot

Isojalan kerrotaan elelleen hyvin pitkälti omissa oloissaan, mutta lapsia varoiteltiin joissain tarinoissa Isojalasta. Sen nimeä ei tullut hokea, sillä olento saattoi kuulla sen ja saapua paikalle. 

Isojalan havainnot painottuvat Pohjois-Amerikkaan ja yhä tänäkin päivänä sitä etsitään. Etsinnät ovat kuitenkin olleet tuloksettomia ja useimmat havainnot on pystytty poissulkemaan väärinä havaintoina eläimistä. 

 

 

Maaolennot: Ihmissusi

Kansantarinoista useille tutuksi on tullut olento nimeltä ihmissusi. Kyseessä on ihmisen sekä suden sekoitus, ”susi-ihminen”. Ihmissudella on kyky muuttua ihmissudeksi ja takaisin normaaliksi ihmiseksi ja yleensä muuttuminen tapahtuu täysikuun aikaan. Ihmissudeksi muututaan kirouksen tai toisen ihmissuden pureman seurauksena. Ihmissusista puhuttiin runsaasti eri kansantarinoissa ja ihmissusi esiintyy niissä usein samoihin aikoihin, kun myös noidista puhuttiin. 

Ihmissusitarinoiden voidaan ajatella saaneen alkunsa sodista. Susien päitä sekä turkkeja tai näiden yhdistelmiä käytettiin usein sota-asuina, joita korkea-arvoiset sotilaat ja johtajat käyttivät. Susiasuja käytettiin myös iltanuotioiden äärellä viihdykkeenä tai opettaessa lapsille tärkeitä asioita susiin tai muihin metsässä asuviin petoihin liittyen. 

Ihmissusi oli pelottava olento, sillä sen ajateltiin haluavan syödä ihmislihaa muuttuessaan ihmisestä ihmissudeksi. Tarinoissa ihmisiä peloteltiin myös ihmissudeksi muuttumisella. 

 

Maaolennot: Zombi

Zombi eivät esiinny kovinkaan vanhoissa kansantarinoissa, vaan ovat enemmänkin yksi uusimpia nykyajan taruolentoja. Zombi on elävä kuollut henkilö, joka syntyy, kun kuollut ruumis herää eloon. Vanhemmissa tarinoissa zombien ajateltiin syntyvän taian seurauksena. Tuoreemmissa tarinoissa tällaista ei tarvita, vaan ihmiset muuttuvat automaattisesti zombeiksi esimerkiksi säteilyn, parasiittien tai muun vastaavan seurauksena. 

Zombit, kuten muutkin taruolennot, omaavat erilaisia taitoja ja tapoja eri konteksteissa. Osassa tarinoista zombit ovat hitaita ja ihmiset pääsevät niitä helposti juoksemalla karkuun. Toisissa tarinoissa taas zombit juoksevat äärettömän lujaa. Yhteinen tekijä tarinoissa kuitenkin on se, että zombit halajavat ihmislihaa ja eivät pysty estämään itseään. Joidenkin tarinoiden mukaan zombit ovat parannettavissa lääkkeillä tai esimerkiksi syöttämällä niille suolaa. Useissa uusimmissa tarinoissa kuitenkin zombiksi muuttunutta ihmistä ei voi enää pelastaa. Yksi suosituimmista zombiaiheisista tv-sarjoista on monille tuttu The Walking Dead. 

 

Lapsille kerrotaan useista ei niin pelottavista taruolennoista. Uskotko vielä joihinkin näistä?

Share this