Vesiolennot. Lentävien taruolentojen lisäksi otuksia löytyi myös vedestä. Monilla tarinoilla peloteltiinkin muun muassa vesissä väijyvistä hirviöistä. Näitä esiintyi pienissä joissa ja järvissä, mutta osa löytyi vain isommista meristä.
Vesiolennot – Kraken
Kraken oli ja on ehkä vieläkin merenkävijöiden kauhu. Erityisesti norjalaisissa kansantarinoissa ja merimiestarinoissa esiintynyt valtavan kokoinen, veden alla lymyilevä hirviö vaani merenkävijöitä. Krakenin kerrottiin tarrautuvat laivoihin sekä vetävän ne mukanaan pinnan alle.
Krakenin kerrottiin olevan puoliksi mustekala ja puoliksi rapu. Osa tarinoista taas kertoo sen olleen jättiläiskalmari. Krakenin kerrottiin erityisesti esiintyvät Norjaa ja Islantia reunustavien rannikoiden läheisyydessä.
Krakenin jättimäisillä, suomuisilla ja imukupeilla päällystetyillä lonkeroilla sen oli helppo tarttua kiinni laivoihin ja vetää ne mukanaan merenpohjaan. Krakenin tarkoituksena ei ollut kuitenkaan pelkästään upottaa laivoja, vaan sen kerrottiin syövän uimalla pelastautuvat merimiehet. Krakenin sanottiin myös osaavan mukautua esittämään saarta, jonka jälkeen se saattoi syödä sinne rantautuvat ihmiset. Kraken saattoi myös vuosisatojen ajan nukkua merenpohjassa heräämättä kertaakaan.
Kraken on tuttu useille televisiossa esiintyneistä Pirates of the Caribbean -elokuvista, joissa maineikas Jack Sparrow pääsee tekemään lähempääkin tuttavuutta hirviön kanssa. Kraken esiintyy myös useissa videopeleissä vastuksena.
Vesiolennot – Merenneito
Kansantarinoissa merenneidot kuvataan meressä elävinä otuksina, joilla on naisen ylävartalo, mutta pyrstöllä varustettu alavartalo. Merenneitoja on ollut mukana useiden maiden kansantarinoissa, muun muassa Idässä, Euroopassa, Aasiassa sekä Afrikassa. Merenneitoja on kuvattu kansantarinoissa vaihtelevasti. Osassa tarinoista merenneidot ovat ihmisille kuolettavia otuksia, jotka ovat aiheuttaneet kuolemia, myrskyjä sekä haaksirikkoja. Toisissa tarinoissa merenneidot puolestaan ovat avuliaita, ja jopa rakastuvat ihmisiin.
Merenneidot kuvataan yleensä naisina, mutta kansantarinoissa esiintyy myös miespuolisia merenneitoja. Merenneitojen ja merenmiesten on ajateltu elävän yhdessä vesistöissä, erityisesti merissä. Kummankin sukupuolisiin mereneläviin on viitattu merenelävillä.
Merenneidot ovat yksi suosituin aihe kirjallisuudessa sekä elokuvissa ja merenneitoja esiintyy jopa lastenohjelmissa. Merenneidot on kuvattu usein ylävartalosta alastomina. Jalkojen tilalta löytyy pyrstö ja kasvoja sekä ylävartaloa peittämässä pitkät hiukset.
Merenneidot ovat useille tuttuja Hans Christiansenin tarinasta Pieni Merenneito. Kyseinen tarina julkaistiin ensimmäisen kerran 1837, jota yhä nykyäänkin luetaan esimerkiksi lapsille. Kööpenhaminasta löytyy suosittu turistinähtävyys Pieni Merenneito, joka on omistettu kyseiselle tarinalle. Patsas on ollut meren rannalla havaittavissa jo vuodesta 1913 lähtien.
Vesiolennot – Loch Nessin hirviö
Loch Nessin hirviö on saanut alkunsa skotlantilaisesta kansantarinasta. Loch Nessin kerrotaan elävän Skotlannin vesistöissä. Hirviötä on kuvattu isoksi, pitkäniskaiseksi. Hirviö tunnetaan juurikin siitä, että vedestä pilkistää esiin yksi tai useampia kyttyröitä.
Ensimmäiset näköhavainnot kyseisestä olennosta tehtiin 1870-luvulla. Tästä löytyy merkintöjä sen ajan sanomalehtiä myöten. Kyseinen havainto tehtiin Loch Ness nimisessä paikassa, josta hirviön nimikin on saanut alkunsa. Havainnon jälkeen kaksikymmentä kaksi miestä majoittui paikan ääreen viideksi viikoksi. Vesistöä valvottiin kiikarien avulla ja kuvia otettiin aina, kun jotain kuvattavaa havaittiin. Kuvamateriaali oli epäselvää, mutta kun sitä myöhemmin on tutkittu, olivat tutkijat sitä mieltä, että kyseessä oli mitä luultavimmin hylje.
Hirviötä on selitetty useilla loogisilla syillä. Hirviötä on epäilty isoksi parveksi lintuja. Toinen selitys olisi ankerias. Myös haita sekä kissakalaa on ehdotettu selitykseksi. Monista tv-sarjojen ja elokuvien esiintymisistä huolimatta hirviöitä ei ole saatu vieläkään kuvattua eikä löydetty sitä oletetuista vesistöistä.
Tutustu maalla liikkuviin taruolentoihin.